Hjälp - min kompis tar droger!

Du har garanterat varit med om tillfällen då en kompis har mått mer eller mindre dåligt. Den stora kärleken har gjort slut, en kompis har varit elak eller man är missförstådd av sina föräldrar. Saker som känns rejält jobbiga helt enkelt, och där du har ställt upp som stöd när kompisen velat ha någon att snacka med. Det hjälper ofta otroligt mycket att bara finnas där och lyssna.

Men det finns också tillfällen när man själv kanske inte riktigt räcker till. Som till exempel om någon använder droger. Tänk på att det här med droger är ingen lek. Har du en kompis som börjat ta droger behövs förmodligen hjälp och stöd utifrån, av någon som har varit med förr. Vill du vara en riktigt bra kompis i det här läget, så är det du som hjälper till och letar upp någon som kan ge hjälp och stöd. Det kan vara en förälder eller en annan vuxen som du känner. Och om du inte vill prata med någon du känner kan du kontakta skolsyster eller någon ungdomsmottagning. Gör det som känns enklast för dig, bara du tar hjälp! Och skulle det inte riktigt fungera på första försöket, så prata med någon annan istället. De allra flesta människor vill hjälpa till när någon ber om det.

Att börja experimentera med droger kan ofta vara ett tecken på att man inte mår riktigt bra. Att det svajar lite när man är ung är i och för sig ganska vanligt, men för de allra flesta går det bra. Men mitt råd är att säga nej till alkohol och droger.

Om du aldrig har provat – prova inte.
Om du har provat – sluta.
Om du inte kan sluta – sök hjälp.

Angelika Langen 20 år, författare av boken "Snacka om kaos!"

Kommentera gärna: