Läsvärt

- Narkotikafri Skola Kommenterar

Från elevhälsan.se :

Hej,

Skriver i egenskap som pappa till en pojke 18 år som går sista året på gymnasiet. Pojken har i fjol blivit tagen av polisen och fick göra ett pinkprov som visade sig positivt för MDMA.

Förra veckan kom domen “ringa narkotikabrott” dagsböter som påföljd. Dagen efter fick pojken ett brev av rektorn där det står att han inte får övningsköra om han inte utför regelbundna pinkprover på soc. Detta fick jag veta för att pojken hade lämnat brevet i bilen.

Jag har pratat med rektorn varför man lämnar ett brev och inte framför det mellan fyra ögon. Som orsak till rektorns handlande anges att det var för att skydda lärarna “dom kan inte övningsköra om dom inte vet om han är påverkad”. Hur vet vi att inte lärarna är påverkade, för några månader sedan körde en tidigare fordonslärare onykter och krockade.

Pojken mår inte bra, verkar gå med djupa tankar och ånger och har fått sitt straff tilldelat av domstol. Varför ska skolan straffa ut han ännu mer? Jag är orolig att han känner sig stämplad och att alla är emot han.

Får verkligen en rektor kräva pinkprover om han inte visar några som helst tecken på att ta eller tagit narkotika ?

/Undrande pappa.

Läs hela inlägget »

Pelle Olsson och Staffan Hübinette har rest i Colorado för att få en bättre bild av konsekvenserna av legaliseringen, framförallt på skolan. Under resan höll Staffan oss uppdaterade på RNS facebooksida. Nedan följer en sammanställning av hans rapporter:

Onsdag 12/4: Statistik
Vi träffar representanter för delstaten Colorados Department of Public Safety, Department of Public Health och Deparment of Education som redovisade drogvaneundersökningar och annan statistik som beskriver utvecklingen.

Torsdag 13/4: Polismyndigheten
Vi träffar representanter för Rocky Mountain High Intensity Drug Trafficing Area som är en federal polismyndighet med uppgift att övervaka illegal narkotikahandel i regionen. Även de redovisar statistik. Statistiken skiljer sig åt mellan det delstaten Colorado och de federala myndigheterna redovisar och vi börjar ana att kriget mot narkotikan har övergått i ett krig om statistiken. Vad är sant om utvecklingen i Colorado efter legaliseringen? Fortsättning följer.

Fredag 14/4: Harry Bull, skolchef
Trots långfredag så är det vanlig arbetsdag i Denver. Idag träffade vi Harry Bull, skolchef i ett av Denvers skoldistrikt med 63 skolor och 54 000 elever. Vi ville veta hur elever och skolan påverkats av legaliseringen och hur skolornas policy ser ut och fungerar. Hur gör skolan om elever använder marijuana? Ett intressant möte som bjöd på flera överraskningar. Harry Bull sammanfattade med att säga:
"So far the only thing that the legalization of marijuana has brought to our schools has been marijuana."

Läs hela inlägget »

Till Narkotikafri Skola kommer hela tiden frågor och små rapporter från skolor om policy och hur man kan tänkas göra i olika situationer för att hålla skolan fri från narkotika. Det ger en bra inblick i skolans vardag och den praktiska verklighet skolan har att arbeta med. Det räcker inte med en allmän och god ambition och vilja att skolan ska vara drogfri, man behöver också kunna agera konkret.

Från en gymnasieskola med praktiska utbildningar skriver skolsköterskan:

”Idag har jag testat en klass med 20 elever. Tre testade positivt och en som fuskade men som säkert är positiv. Det är mycket och det ger mycket arbete men jag tror att det är värt det. Eleven som fuskade har jag inte bestämt hur jag ska göra med än. En elev misstänkte jag inte och där jobbar vi tajt med god man och HVB-hem. De andra två åkte vi till polisen med och det blev bra och båda tackade mig efteråt. Det känns så skönt när de faktiskt förstår allvaret och förhoppningsvis vill ha hjälp. Bara en liten berättelse om min dag som kändes meningsfull.”

Senaste

ARKIV: