Utbildningsmaterial

Som en del i det narkotikaförebyggande arbetet producerar och publicerar vi böcker och faktahäften. Här har vi samlat de utbildningsmaterial som är producerade för använding inom skolan. Om du är intresserad av andra titlar tipsar vi om att besöka RNS förlag Fri Förlag som i första hand ger ut böcker med anknytning till drogfrågor.

2016 | BOK | Staffan Hübinette

Vägar mot en narkotikafri skola

Från osäkert till säkert läge

• Vilka förebyggande insatser är effektiva?
  • Vilka regler gäller för drogtestning?
  • Hur kan disciplinära åtgärder användas i samband med narkotika?
  • Hur kan ”glappet" i samverkan med socialtjänsten tätas?
  • Vad kan skolan göra för att inte riskera att hamna i ”osäkert läge” sedan man intervenerat och gjort en anmälan till socialtjänsten
Dessa och många andra frågor som skolan ställs inför besvaras i Vägar till en narkotikafri skola - Från osäkert till säkert läge.

Adlibris
Bokus
CDON
Wolters Kluwer Förlag

2015 | BOK | Pelle Olsson

Big Marijuana

Big Marijuana handlar om cannabis i fyra världsdelar. Här intervjuar Pelle cannabisrökare, forskare, lobbyister behandlare, marijuanaföretagare, poliser och politiker för att få svar på två frågor:

1. Hur har legaliseringen av Cannabis i flera USA-delstater egentligen gått till?
  2. Vad vet vi idag om hur drogen påverkar våra hjärnor och kroppar?

160:-
Från RNS kansli

2015 | RAPPORT | Staffan Hübinette

Narkotikafri Skola, 2014-2015

- Vanliga frågor - Exempel - Lärdomar

Rapporten inleds med en diskussion om betydelsen av policyarbete. Därefter följer en redovisning av aktiviteter och ett avsnitt om certifiering.
I en längre redovisning beskrivs de frågor skolan vanligen ställer, här i form av mejl till Narkotikafri skola och undertecknad från kuratorer, skolsköterskor, skolledare och drogsamordnare. Detta för att ge en konkret bild av de frågor skolan brottas med och söker lösningar på. Rapporten avslutas med tre fall och exempel på processer i policyarbetet och reflektioner kring detta. Exemplen är två gymnasieskolor och en mindre kommun.

Ladda ner rapporten gratis här:

2014 | RAPPORT | Staffan Hübinette

NARKOTIKAFRIARE GYMNASIESKOLA

- Policy, prevention, samverkan och drogtestning

Staffan Hübinette sammanställer resultatet från Narkotikafri Skolas studie av 561 gymnasieskolors preventiva insatser. Rapporten belyser ett antal viktiga områden och frågor som skolan står inför i sitt dagliga praktiska förebyggande arbete och ger underlag för en diskussion om hur skolan kan förbättra rutiner och utveckla sitt förebyggande arbete.

Ladda ner rapporten gratis här:

2014 | INFORMATIONSHÄFTE | Linda Nilsson

DROGER I GRÅZONEN

Nya psykoaktiva substanser - lagstiftning, användning och risker.

Bara för att en viss substans inte är klassificerad som narkotika eller hälsofarlig vara betyder det inte att den är ofarlig. Den kan ha lika skadlig effekter som en redan narkotikaklassad substans. De nya oreglerade preparaten är, på grund av sin lagliga status, lätta att köpa, framförallt via internet. Många har efterfrågat en skrift om ämnet med basal information. Detta är ett försök att gå den efterfrågan till mötes.

Ladda ner häftet gratis här:

2014 | INFORMATIONSHÄFTE | Pelle Olsson

8 myter om cannabis

8 myter om cannabis som behandlar de viktigaste argumenten som förekommer i debatten FÖR legalisering samt de argumenten som finns MOT legalisering. Cannabis är den mest använda drogen och många ungdomar är idag pålästa i ämnet och har många argument till varför man borde legalisera cannabis. För att kunna bemöta, argumenten och föra en diskussion måste kunskap baserad på forskning vara utgångspunkten.

2012 kom första upplagan av 8 myter om cannabis. Sedan dess har ny forskning presenterats och det har hänt en hel del inom narkotikapoltiken. 2014 producerades och trycktes därför en ny upplaga av häftet.

50 :- / st
Från RNS kansli

Ladda ner häftet gratis här:

2013 | INFORMATIONSHÄFTE | Lennart Karlsson

Upptäcka missbruk

Hur ser narkotika ut? Hur doftar det? Hur ser en påverkad person ut? Vad ska man tänka på som förälder? Nu finns faktahäftet Upptäcka missbruk att beställa. Faktahäftet vänder sig till dig som vill lära dig mer om narkotika och dess verkningar. Fokus ligger på ungdomar och vuxna som inte hamnat så djupt i sitt narkotikaberoende. Författaren till häftet är Lennart Karlsson, kriminalkomissarie och chef för citypolisens narkotika- och krogsektion i Stockholm.

50 :- / st
Från RNS kansli

2012 | BOK | Staffan Hübinette

Narkotikafri Skola 3.0

Narkotikafri skola 3.0 ger skolan praktisk vägledning i arbetet med policy och handlingsplaner. Boken svarar på frågan vad skolan får, kan och bör göra när det gäller drogtestning och olika typer av stödjande och ingripande åtgärder i samband med elevers narkotikaanvändning.

Köp den i tryckt form:
100 :-  SLUTSÅLD

Ladda ner den gratis här:

2012 | RAPPORT | Staffan Hübinette

SÅ KAN SKOLAN GÅ VIDARE I ARBETET MED EN NARKOTIKAFRI SKOLA

En lägesrapport efter två år av juridiska tvister med Skolinspektionen om drogtester och JO:s beslut 26 april 2010.

Ladda ner den gratis här: