Håll koll och våga ta ställning

Idag är det enklare än någonsin för ungdomar att få tag på alkohol och droger. Vuxna köper ut, äldre kompisar bjuder och ungdomarna känner till vilka som säljer – och var. Många är också vi föräldrar som omedvetet försett våra barn med vin, sprit, öl, lugnande tabletter och annat genom att ha dålig koll på våra medicin- och spritskåp. Som förälder är det svårt att förhindra att våra ungdomar någon gång provar att dricka eller använda droger. Däremot kan vi ta tydligt avstånd och säga "nej" när de vill prova. Vi kan engagera oss och försöka påverka dem så att deras debut kommer senare eller att de dricker mindre.

Etiketter: krönika föräldrar

Här är några exempel på vad du som förälder kan göra i praktiken:

  • Fundera på din egen inställning till alkohol och droger. Säger du nej eller är det ok att "ta lite"? I sådana fall vad och hur mycket? Var går gränsen? Läs på och diskutera frågorna med andra vuxna i barnets närhet. Bestäm vad som gäller hemma hos er!
  • Lyssna på ditt barns inställning. Många ungdomar har en långt mer liberal syn än sina föräldrar. Diskutera myter och attityder. En vanlig föreställning är att det inte är ett dugg farligt att prova då och då.
  • Var uppmärksam och lär känna barnens kompisar och den miljö de befinner sig i på sin fritid.
  • Prata med lärare och andra föräldrar och se till att du har uppdaterade listor med telefonnummer och mejladresser – att använda när det krisar!
  • Föregå med gott exempel! Barn gör ofta som du gör, inte som du säger åt dem att göra...Se till att minderåriga inte har tillgång till alkohol eller läkemedel via dig.
  • Om du misstänker att ditt barn tar droger, våga prata om det! Du kommer att upptäcka att du är långt ifrån ensam om problemen. Ta hellre hjälp en gång för mycket än en gång för lite!


Fler råd, tips och exempel hittar du i vår bok "Snacka om kaos!". 

Maria Langen, författare och grundare av Svenska Institutet för Kriskommunikation

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln