En skolsköterskas vardag

Till Narkotikafri Skola kommer hela tiden frågor och små rapporter från skolor om policy och hur man kan tänkas göra i olika situationer för att hålla skolan fri från narkotika. Det ger en bra inblick i skolans vardag och den praktiska verklighet skolan har att arbeta med. Det räcker inte med en allmän och god ambition och vilja att skolan ska vara drogfri, man behöver också kunna agera konkret.

Från en gymnasieskola med praktiska utbildningar skriver skolsköterskan:
 
”Idag har jag testat en klass med 20 elever. Tre testade positivt och en som fuskade men som säkert är positiv. Det är mycket och det ger mycket arbete men jag tror att det är värt det. Eleven som fuskade har jag inte bestämt hur jag ska göra med än. En elev misstänkte jag inte och där jobbar vi tajt med god man och HVB-hem. De andra två åkte vi till polisen med och det blev bra och båda tackade mig efteråt. Det känns så skönt när de faktiskt förstår allvaret och förhoppningsvis vill ha hjälp. Bara en liten berättelse om min dag som kändes meningsfull.”

Vanligtvis kontaktar inte skolan polisen enbart för att eleven lämnat ett positivt drogtest, bara om eleven är akut påverkad. Vi frågade därför skolsköterskan varför de kontaktade polisen i det här fallet. Skolsköterskan svarade:
 
”Nä, det brukar vi inte men dessa två är i ett större gäng som håller på ganska mycket och därför tog vi det beslutet att de skulle se att något händer. Med den tredje gjorde vi som vi brukar. Det beror på att han ej är i något gäng. Vet ej vad som är rätt eller fel men igår kändes det rätt och killarna tyckte själva att det blev bra och jag får fortsätta jobba med dem tillsammans med socialtjänsten.”
 
Våra cannabisvänner som oupphörligen upprörs över det mesta som vi publicerar kommer säkert sin vana trogen att uppröras även över denna skolsköterska som sköter sitt jobb. ”Kränkande behandling”, ”Fruktansvärt att stämpla ungdomar som kriminella bara för att de rökt på lite”, ”Evidens saknas för att det har någon effekt”, ”Skolinspektionen avråder från drogtester”, ”Strider mot mänskliga rättigheter”, ”Lite cannabis är inte farligt, tvärtom det är bra medicin”, ”Fattar ni inte att ni stänger ut elever från gemenskapen”, ”Elever ska inte straffas utan få vård”, ”Har skolsköterskan någon gång funderat över varför eleverna röker på?”, ”Problemet är inte att elever röker på, problemet är skolans skräckpropaganda och fanatiska nolltolerans”.

Cannabisvännernas enkla lösning heter legalisering, fast de ibland kallar det ”reglering” istället. Jo så kan man resonera om man har svårt med verklighetsförankringen. Skolorna är en del av samhället och där vill en mycket stor majoritet att vi ska förebygga narkotikamissbruk. Allt fler skolor agerar nu som skolsköterskan berättade om här. Vilket så gott som alla elever och ännu mera så deras föräldrar gillar.

Staffan Hübinette
 

Kommentera gärna: