fråga & Svar: hur argumentera mot cannabis?

På en föreläsning fick vi frågan "hur kan jag förklara för en tonåring att det är farligt att röka cannabis? Han säger att det är ofarligt."

Svar:

Här kommer några anledningar du kan ha som argument:

När man röker cannabis försämras personens tankefunktioner, minnet, uppmärksamheten, koncentration- och anlaysförmågan, den intelektuella kapaciteten, tidsuppfattningen, språkförmågan, förmågan att reflektera över sig själv, inlärning, planering och bedömning, 
Detta kan leda till försämrade skolresultat och avhopp från skolan.
 
Långvarig rökning av cannabis innebär 2-3 gånger ökad risk för schizofreni, risk att få psykos och ökad risk för att börja med annat missbruk. Börjar man röka cannabis i tidig ålder kan det leda till en mindre utvecklad frontallob, denna del av hjärnan är inte färdigutvecklad förrän i 25-årsåldern.

Kille, 24, f.d. cannabisrökare:
”Den värsta skadan med cannabis är att det stora livsperspektivet försvinner. Du blir apatisk utan att fatta de själv, du tappar lusten och nyfikenheten att träffa nya människor, du tappar din livsenergi just i den ålder då du behöver den som bäst.”

Man 57, f.d. haschrökare:
”Den sociala lusten och kompetensen blir så bedövad./…/ alla vi narkomaner blir tämligen insnöade när det gäller tänkande och värderingar. Vi skapar vår egen världsbild. En parallellvärld. Det är extra typiskt för haschet. För den som röker på är cannabis mer än bara en drog. Den formar en livsfilosofi.”

Kommentera gärna:

Bloggarkiv